Gepost op

smoothen your life

Smoothies? Zijn ze een hype of bieden ze echt een meerwaarde voor de gezondheid. Als je een beetje googled heb je zowel de voor- als tegenstanders. Dus wat is de beste manier om de waarheid te achterhalen? Juist, zelf de proef op de som nemen.
Heiko en ik eten al 3 jaar lang elke ochtend trouw onze smoothie en sinds een dik jaar eten we zelfs ook ’s middags een smoothie, en laat de tijd het niet toe om ’s avonds te koken (koken is een groot woord daar we voor zeker 80% rauw eten) dan maken we, je raadt het al, een smoothie!
Valt het op dat “we loooove smoothies”?
We zijn op die tijd geen kilo’s aangekomen of drastisch afgevallen, we leven niet van hongeraanval naar hongeraanval, onze tanden zitten nog vast, onze bloedwaarden tonen geen risico op diabetes type 2, we voelen ons energieker, gewrichtspijnen en -ontstekingen zijn verdwenen,… dus wij besluiten: voor ons biedt het een meerwaarde!
Het is wel zo dat wij ze steeds zelf bereiden met vers fruit en kraakverse groenten en ze nooit aankopen in de supermarkt. Want opgelet voor misverstanden. Een smoothie uit de supermarkt bevat een beetje geplet fruit en héél véél vruchtensap. Veel koolhydraten en nauwelijks vezels dus, dit verhoogt de kans op overgewicht en diabetes.
En zo krijg je als smoothie een slechte naam…
Hoe ziet een smoothie er dan wel uit? Dat hebben de meisjes van “Well Vegan” mooi geïllustreerd en ik ben zo vrij dit te delen:
13-11-Smoothie-Card_r02-1-466x700
Dus smoothies eten is niet alleen ongelooflijk lekker, een veelzijdigheid aan groenten en fruit, het is eenvoudig in bereiden dus tijdsbesparend, het heeft ook nog eens massa’s gezondheidsvoordelen.
Wordt je ook al een klein beetje smoothie-lover?
Ik weet niet of het al opviel dat ik steeds smoothies eten schrijf ipv drinken?
Daar is een heel goede reden voor.
Hiervoor verwijs ik graag naar Dr Greger (de tAK inspiratiebron :-)) waar een studie aantoont dat het beter is je smoothie traag op te lepelen en zelfs op te kauwen (net zoals je warme soep zou eten) zodat de voedingsstoffen optimaal worden opgenomen maar ook zorgt voor een voldaan en verzadigd gevoel. Je eigen brein durft je ook wel eens te bedriegen. De studie toont ook aan dat als je twee identieke smoothies voorgeschoteld krijgt en de één wordt omschreven als een verstandige, gezonde keuze van 140 kcal en de ander als een verleidelijke traktatie van 600kcal, dat mensen zeggen dat ze zich meer verzadigd voelen bij de verleidelijke traktatie. Wat blijkt, deze mensen hadden effectief een veel lagere ghrelinespiegel (ghreline is een hormoon dat grotendeels wordt geproduceerd in de maag en dat de eetlust opwekt), dus een gans andere hormonale reactie. Zot, he?Wij eten onze smoothie dan ook steeds in een bowl, met een lepel en met toppings zodat we zeker trager eten en goed kauwen.
Vers fruit in een smoothie bowl geeft je dus de geprefereerde en (enig) natuurlijke bron van energie: koolhydraten in de vorm van suikers. Daarnaast neemt je lichaam massa’s vitaminen en mineralen op, zoals kalium, foliumzuur, magnesium, vitamine A, C en veel B’s… En, last but not least, fruit en groenten zijn hoog in vezels, die een belangrijke rol spelen bij de vertering en je weerstand verhogen.
Hope we made you a smoothie addict too 🙂 want niets dan voordelen toch?
Vandaar dat je bij tAK op donderdag, vrijdag en zaterdag steeds vers bereide smoothies (350ml) vindt in de tAK ijskast. Je kan ze ook steeds reserveren door de dag vooraf een mailtje te versturen zodat we deze al zeker kunnen opzij zetten voor jou.
Ontdek ook onze mooie smoothie bowls en spoons.
We hebben de “tropical kind”
De “colorful kind”
Of de “robust kind”bitz bowls 01
All three are also ecofriendly and durable!
Pop in the shop to taste and explore! You are more then welcome!

3 gedachten over “smoothen your life

  1. oh ziet er lekker uit! verkopen jullie ook die coco bowls en lepels?

    1. Hoi Laila. We hebben zowel de naturel als de bowls met een witte coating (fda approved) inderdaad met lepel. We zijn nu wel even in verlof maar zijn opnieuw open vanaf 10 augustus.

  2. […] fruit in het dieet te krijgen. Zo hebben wij dagelijks verse smoothies (lees de blog over smoothies hier) en al ons gedroogd fruit is puur en ongezoet. Toppertjes in ons assortiment zijn gedroogde mango, […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.