Georganics laat zijn tanden zien

georganics smile

Wat is georganics? Al een tijdje ben ik op zoek naar goede vegan, zero waste en gezonde tandverzorgingsproducten. We staan er te weinig bij stil wat een impact tandpasta en toebehoren heeft op de gezondheid en milieu.

georganics dental care tak

Geef toe dat iedereen wel overtuigd is van het feit dat een product vrij van chemicaliën (waaronder fluoride) goed voor je is. Dus wat was ik aangenaam verrast om een bedrijf te vinden als georganics, dat orale producten maakt van de hoogste kwaliteit. Alle ingrediënten zijn natuurlijk, food-grade* en komen van planten, fruit en natuurlijke minerale afzettingen.

Georganics is ook totaal geen greenwashing*-bedrijf.

Ze gebruiken alleen ingrediënten die afkomstig zijn van pure en biologische bronnen en het is bewezen dat deze ingrediënten je mondgezondheid behouden zoals jij het wilt – gezond. Hun assortiment is gebaseerd op oude methoden en een kennis van de medicinale waarde van planten. Het plantenrijk is immers rijk aan helende eigenschappen.

Het is echter niet alleen belangrijk voor georganics om pure, biologische ingrediënten in hun producten op te nemen. En om de toxische ingrediënten uit te sluiten die we in veel populaire mondverzorgingsproducten vinden. Ook het totaalpakket naar verpakking toe is voor hen ook zeer belangrijk. De producten zijn verpakt in 100% recyclebare / biologisch afbreekbare doosjes, bedrukt met plantaardige inkt. Hoewel de extra wikkel rond het potje eruitziet alsof het plastic is, is het eigenlijk een 100% biologisch afbreekbaar materiaal gemaakt van geëxtrudeerde cellulose dat afkomstig is van een houtpulp uit hernieuwbare bronnen. Het heet “viskrings” .

georganics packaging tak
©mindthetrash

Het kost blijkbaar maar 6 weken om biologisch af te breken als je het eenmaal hebt toegevoegd aan de composthoop. Het potje zelf is van glas en kan je gemakkelijk hergebruiken als bewaarpotje of als theelichthouder

Wat betreft de tandpasta. Ze bevatten allemaal kokosolie, maar variëren in smaken. Ze zijn gebaseerd op hun eigen verschillende voordelen van de betreffende planten, wortels en fruit. Als je nog nooit een kruiden-tandpasta hebt geprobeerd, besef je dat ze niet die “frisheid” hebben die de conventionele aanwenden. Georganics proeft een stuk milder en zachter. Het is even wennen maar we moeten beseffen dat een gebrek aan de krachtige pepermuntsmaak of een schuimend effect (SLS*) niet betekent dat onze tanden niet “schoon” zijn. Check zeker de tandpasta Red Mandarin daar deze door zijn mildheid uitermate geschikt is voor peuters, kinderen en zwangere vrouwen.

georganics toothpaste use

Georganics heeft ook vegan flosdraad en wat ben ik hier blij mee! Alle dental floss is van zijde en met deze van georganics hebben we dus een echte aanwinst. De draad is gemaakt van bamboevezel gewonnen van duurzame bamboe. Hij werkt extra verzorgend door de toevoeging van actieve kool. Hij is behandeld met candelilla wax* en heeft een frisse pepermuntsmaak! Ze komen in een kleine glazen container en we hebben tevens de refills in de shop waardoor dit ook een 100% zero waste product is! Yeah!

georganics dental floss tAK

Als laatste product hebben we ook de mondwatertabletten in het gamma opgenomen. Georganics mondwatertabletten Spearmint zijn gemaakt van volledig natuurlijke, niet-toxische ingrediënten. Ze zijn fluoride-, glycerine- en SLS*-vrij. Deze formule helpt om een gezonde pH-balans in je mond te herstellen en daarbovenop een goede mondgezondheid en een frisse adem te behouden. Ze zijn ook perfect voor op reis, door het onnodig transport van vloeistoffen te voorkomen. Ze zijn een milieuvriendelijker alternatief dan traditioneel mondwater. Elke glazen fles bevat 180 tabletten, een voorraad voor 3 maanden. Je lost gewoon een tablet op in een glas water en gorgelt voor 30 seconden. Daarna uitspuwen. Klaar!

georganics mondwatertabletten 180 stuks

Georganics is top, wat zullen we schitteren op de jaarlijkse controle bij de tandarts 😉

Meer lezen? impact milieu

*food-grade: dit betekent dat het geschikt is voor menselijke consumptie of dat het in contact mag komen met voedsel
*Greenwashing is het zich groener of meer maatschappelijk verantwoordelijk voordoen dan een bedrijf of organisatie daadwerkelijk is. Men doet alsof men weloverwogen met het milieu en/of andere maatschappelijke thema’s omgaat, maar dit blijkt vaak niet meer dan ‘een likje verf’.
*SLS of Sodium Lauryl (Laureth) Sulfaat is op het moment het belangrijkste,  schuimend middel van de westerse beschaving. Je vindt het in shampoos, badgels, autowasmiddelen, afwasmiddel, stukken zeep, wasmiddel, etc. Het is een natmakend en verspreidend middel, emulgeermiddel, ontvettend middel en schuimversterker.
Het vergroot tevens het doorlatingsvermogen van de huid met ongeveer 100 keer. En daar zit een groot gevaar! Men gebruikt het in tandpasta om het te laten schuimen, en ook om de pasta bij elkaar te houden als het uit de machine komt. Helaas verergert het ook irritatie aan het tandvlees. Een verslag van de Universiteit van Oslo (Noorwegen) laat zien dat bij mensen die een ziekte aan het tandvlees hebben, de symptomen 40 keer sneller verdwijnen wanneer er tandpasta zonder SLS gebruikt wordt, zoals deze red mandarin tandpasta van georganics.
*Candelilla wax is een ingrediënt van plantaardige oorsprong, namelijk van de Euphorbia plant. Het is een beetje harder als bijenwas, maar wel zachter dan carnauba wax, ideaal voor deze vegan flosdraad.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.