zero waste naar het toilet? who gives a crap?

Who Gives a Crap TP at tAK

Who Gives a Crap really? Duurzaam in het kleinste kamertje, ik denk dat het toch heel wat mensen bezighoudt! We gaan op onderzoek!

Helemaal groen lukt dit alvast niet. Want blijkt dat wij Belgen meer dan 25% van het water dat we dagelijks verbruiken, letterlijk door het toilet spoelen. Dit is bij Heiko en ik niet anders, denk ik, en het houdt me wel bezig. Zeker met het nijpend watertekort waar we allemaal mee geconfronteerd gaan worden binnen een paar jaar. Ik heb me dus al verdiept in het gebruik van een composttoilet en misschien vinden jullie het artikel van Green Evelien omtrent het plaatsen van een binnen composttoilet ook wel boeiend?

Het waterprobleem is hier dus voorlopig nog niet opgelost maar door het gebruik van een ecologisch, zero waste wc-papier worden we toch een pak milieubewuster op het toilet.

WC-papier, (bijna) iedereen gebruikt het dagelijks. Er bestaan ‘diehards’ zero wasters die geen enkele vorm van toiletpapier gebruiken. Een beetje water volstaat volgens hen. Maar wat opvalt, veel verder wijden ze er niet over uit. Pas op, in sommige culturen is het “not done” iets met de linkerhand aan te reiken, daar die linkerhand vaak gebruikt wordt om de billen schoon te vegen, hopelijk houden deze, hier bovenvermeld, dit in gedachten.

In elk geval, hier in het Westen zijn we er niet mee vertrouwd en vinden we het moeilijk om ons een leven voor te stellen zonder de toiletrol. Een milder alternatief dan de hand is misschien herbruikbaar toiletpapier. Met andere woorden: biokatoenen doekjes die je gebruikt, in een emmertje gooit en je iedere keer weer kunt wassen. Misschien een optie voor de kleine boodschap maar voor de grote gaat mij dit nog iets te ver, maar je kan niet zeggen dat het niet zero waste is.

Wat zijn de pijnpunten? Het kost 37 liter water om een rol wc-papier te maken! Veel toiletpapierbedrijven gebruiken daarbovenop jong hout en zijn dus absoluut niet duurzaam bezig. Daarbovenop gebruiken we wekelijks, per huishouden, meer dan 2 rollen! En gebruikt men (vaak) plastic verpakkingen. Jazeker, hier zit een geurtje aan.

Maar bestaat er dan duurzaam toiletpapier? De meesten denken waarschijnlijk onmiddellijk aan gerecycleerd toiletpapier? Absoluut, maar het blijkt dat eigenlijk meer dan de helft van het wc-papier sowieso gerecycleerd is. Ergens logisch dat bedrijven dat opteren, daar wc-papier na gebruik niet meer gebruikt kan worden. Wat dan weer het risico is aan dit gerecycled papier, is dat men ook thermisch papier gebruikt, die vaak stoffen als BPA’s bevatten. Vaak wordt het papier ook gebleekt met chloor. Op al die chemicalieën zit jouw kont niet te wachten maar zeker ook niet moeder natuur.

Gelukkig zijn er al een paar merken op de markt die ook hier een oplossing voor hebben. Merken zoals Satino Black en 100% eco. Deze toiletpapiermerken vertellen wat er in hun product zit. Wat hun CO2-uitstoot tijdens de productie is en hoe je de planeet helpt te redden met elke veeg… En dan gaan ze naar de consument toe, toch weer alles in plastic verpakken. En dus opnieuw geen zero waste. Je moet al effectief overgaan naar een grootverpakking (minimum 24 rollen) om deze te vinden in kartonnen dozen. Deze hoeveelheden zijn dan weer moeilijker te stockeren en per rol is het wat raar aankopen in de winkel, daar de rollen geen verpakking hebben. We willen het toch een beetje hygiënisch houden en een rol slorpt best veel vocht tijdens transport? Mensen die echter wel de ruimte hebben, zijn deze kartonnen dozen alvast een uitkomst.

Maar kan je dan opteren om wc-papier aan te kopen in kleinere hoeveelheden, dat niet verpakt zit in plastic? Wat blijkt, het bestaat. Zo kwam ik bij Who Gives a Crap terecht (ja, dat is echt de naam van het bedrijf). Deze mensen zijn werkelijk op missie. Want naast dat zij voldoen aan bovenvermelde aandachtspunten –

  • gerecycled wc-papier van gerecycleerde boeken en kantoorpapier
  • geen gebruik van bleekmiddelen, inkt of geuren
  • biodegradeerbaar en A-ok voor de septische tank!
voldoen zij nog aan veel meer! We hebben dus nog meer goed nieuws! Hun dubbele-lengte rollen bevatten 400 velletjes!
Noot: Na een goede opmerkzaamheid laten we weten dat er in de prijsvergelijking een fout is geslopen. Blijkbaar heeft Satino Black grootverpakking 714 vellen op een rol (de consumentenrol 400) en komen we op dezelfde prijs qua rol. De vellen van Who Gives a Crap zijn 10cm x 10cm elk en een wc-rol past in zowat elke wc rolhouder. Het wc-papier is 3-laags, zacht en sterk. Of zoals het Who Gives a Crap team zegt:

Our 3-ply is as soft as unicorn kisses and as strong as 1000 ponies” 😉

En er volgt alleen maar meer goed nieuws! Elke rol is verpakt in een mega grappige papierwikkel, voor ultiem leesplezier. Ze haten single-use plastics (plastic verpakking die men na aankoop onmiddellijk weggooit). Het was dan ook een must dit, bij de ontwikkeling van het product, onmiddellijk weg te laten! Niet alleen moeder aarde maken ze hiermee blij maar ook ons. Ze toveren namelijk één van het meest saaie item in het huishouden om in iets moois en grappigs. Het maakt het de moeite waard (en jouw trots) om anderen (en je eigen billen) de badkamer te laten zien. Je hoort het, het ontwerpaspect van de ‘verpakking’ was heel belangrijk. Dat maakt mij alleen maar blij, want ik moet toegeven, als interieurarchitect en grafisch vormgever, hou ik best wel rekening met de branding van een merk. Extra pluspunt? Het maakt het iedereen gemakkelijker eens een rol cadeau te doen – en te delen op social media – om zo familie en vrienden aan te moedigen over te schakelen naar een duurzamere keuze. Een boodschap voor de boodschap 😀

Who Gives a Crap wikkels

Who Gives a crap wikkels

Een vraag die hier waarschijnlijk uit voortvloeit is waarschijnlijk: maar waarom elke rol in een wikkel? Zoals ik hierboven al aanhaalde bij de grootverpakkingen zonder wikkel, het is niet ideaal van ze los in een kartonnen doos te stoppen. Ten eerste om ze vochtvrij te houden en ten tweede hygiënisch te transporteren. Andere opties zijn wel degelijk onderzocht. Zoals bijvoorbeeld een grote papieren zak, maar dan kwamen ze in de problemen qua sterkte. Wikkelen per 6 zou een veel hogere kwaliteit van papier vereisen, dus het netto papierverbruik (per gewicht) was eigenlijk in beide gevallen ongeveer hetzelfde. Daarom was het wikkelen van elke rol afzonderlijk het meest logische en economische, zowel vanuit milieuoogpunt als vanuit ontwerpperspectief.

De wikkel wordt trouwens bedrukt met soja-inkt en je kan ze achteraf gebruiken als de meest originele geschenkverpakking ooit! Er zijn er die ze gebruiken om het hoopje van de hond op te ruimen, een zakje bespaart! Altijd eerst hergebruiken voordat je recycleert 🙂 Reuse before Recycle!

Om toch nog even terug te komen op de rol zelf. Ze hebben het aantal vellen per rol aanzienlijk verhoogd (400 vellen) tov andere merken, wat in sommige gevallen tot meer dan vier keer zoveel vellen per rol is. Hierdoor bespaarden ze aanzienlijk op extra verpakkingen, binnenkernen en inefficiënte verzendingen! Nu maakte ik wel de bedenking. Soms kan eco friendly papier zo zwak zijn dat je uiteindelijk twee keer zoveel moet gebruiken, wat eerder het punt van eco friendly teniet doet. Maar geen paniek, dit is zeker niet het geval met Who Gives A Crap. Eén vierkant velletje kan al aan de kleine behoefte voldoen.

who gives a crap levering at tAK

Trouwens een levering ontvangen van Who Gives a Crap is net een kerstcadeautje krijgen! De dozen waarin ze komen, zijn verrassend op de hoogte van hoe mijn achterwerk eruit ziet 😀 En dan al die vrolijke kleuren van de wikkels! Love this!

Who Gives a Crap roll

Who Gives a Crap is amazing

Zover voor het goede nieuws? Zeer zeker niet! Bij de mensen van Who Gives a Crap gaat het zelfs niet meer alleen om hun sterk product en het welzijn van het milieu, maar denken zij ook aan hun medemens. Let’s talk ethical. Hun impact gaat veel verder dan simpelweg een paar wc-rollen in papier wikkelen om het plastic te vermijden.
Ten eerste doneert Who Gives A Crap 50% van hun winst aan hun liefdadigheidspartners. Dit vooral om toiletten te helpen bouwen en het sanitair te verbeteren in minder economisch ontwikkelde landen. Daarom in het bedrijf opgericht in de eerste plaats: om iets te doen aan het feit dat 2,3 miljard mensen, in onze “beschaafde” wereld, geen toegang hebben tot een toilet. Moraal van het verhaal: Meer verkoop van toiletpapier betekent meer toiletten bouwen op plaatsen waar mensen ze nodig hebben. Lees er meer over op hun Who Gives a Crap Impact pagina. Maar je kan er al heel wat over lezen op hun wikkels zelf, handig voor een betere schuif 😀 Who Gives a Crap impact tak
Het tweede ethisch aspect aan het verhaal, is het feit dat Who Gives a Crap, sinds 2016, een certified B corporation is. Een B corp? De ‘B Corp’ gemeenschap bestaat momenteel uit 2655 gecertificeerde B Corps (zoals Klean Kanteen, Etsy, Patagonia…) verspreid over 60 landen binnen ruim 150 verschillende industrieën. Allemaal hebben ze één doel voor ogen: het herdefiniëren van de klassieke manier van business naar wat ze noemen “business for the good”. Organisaties worden gecertificeerd door B Lab (non-profit). Hiervoor moeten ze voldoen aan de prestatievereisten (B Impact Assessment) en moeten ze minstens 80 van de 200 punten behalen. Who Gives a Crap scoort hier 108.9!
Zij dragen dus bij aan een duurzame en verantwoorde samenleving. Het is een bedrijf met sociale en ecologische impact, die verantwoordelijkheid neemt, transparant is én bijdraagt aan de economie van de toekomst. Wat dit betekent, is dat ze niet alleen “beweren” dat ze geven om het milieu, de mensen en de planeet – maar dat ze hebben geïnvesteerd om door een onafhankelijke instantie te worden gecontroleerd, om het te bewijzen.

Ik weet, geen enkel bedrijf is perfect, maar degenen die hun onvolkomenheden herkennen, hun keuzes uitleggen en er altijd naar streven om het de volgende keer een beetje beter te doen, krijgen steeds mijn voorkeur. Kortom, deze wc-rollen met hun zachte textuur en mooie verhaal, maken van de toiletgang wel een heel positieve ervaring!

Who gives a crap? I do!

Hope you do too?

En het beste nieuws van allemaal?

Vanaf nu verkrijgbaar bij tAK | a plant-based lifestyle

Who Gives a Crap – WC papier

Je kan ze bestellen per rol maar ook per 6 of maximum 12

  • Vanaf 6 rollen 5% korting: Gebruik code CRAP5
  • Vanaf 12 rollen 10% korting: Gebruik code CRAP10

vul deze code in bij jouw winkelmand of tijdens het afrekenen in het vakje Kortingsbon* (en klik op kortingsbon toepassen).

Als je denkt, ik kan ze afhalen, mag je uiteraard een groter aantal bestellen, geef me dan eerst een mailtje, voor je bestelt 😉 naar vanessa(at)t-a-k.be voor een andere kortingscode!

I’m off, toede’loo’ 😉 Vanessa x

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.