tofu maken

Zelf tofu maken is vrij eenvoudig. Daarnaast is de smaak totaal niet vergelijkbaar met tofu uit de supermarkt. Het is subtiel zoet, delicaat en toch rijk van smaak.

Het maken van tofu is een beetje vergelijkbaar met het maken van kaas. Het stremmen duurt een paar minuutjes en dan laat je de tofu uitlekken. Je kan al dan niet persen, afhankelijk welke textuur je wil bekomen. Als je opteert voor een zacht (zijdentofu) textuur, laat je het gewoon uitlekken. Wil je een vrij stevige (voor grillen en bakken) tofu dan ga je persen.

Probeer het en je zal versteld staan! Het is heel eenvoudig en binnen het uur heb je heerlijke, verse tofu.

Wat heb je nodig? Een zeef en een kaasdoek of notenmelkzak. Zorg ook voor een gewichtje voor later op het stremsel te leggen, zoals een bokaal gevuld met water. En een houten lepel.

Ingrediënten?

  • Bio, ongezoete sojamelk, 1liter
  • 1/2 teelepel nigari of magnesiumchloride*
  • 250ml (gefilterd) water

*Magnesiumchloride of Nigari is een natuurlijk extract van Japans zeezout. Magnesiumchloride of Nigari dient als stremsel voor de bereiding van tofu.

Bereiding:

Maak eerst het stremsel. Los de nigari op in het water. Zet even opzij. Ondertussen breng je de sojamelk aan de kook. Voeg nu de helft van de nigari-oplossing toe en roer een tweetal tot 3 minuten met een houten lepel, terwijl de sojamelk kookt op een laag vuurtje. Op een gegeven moment begint het mengsel te stremmen. Gebeurt dit niet, voeg dan de rest van de nigari-oplossing toe. Roer opnieuw een minuut. Het mengsel splitst zich nu in wei en wrongel. Als de wei er helder uitziet (gelig, niet melkachtig) giet je het mengsel af in je notenmelkzak die reeds in de zeef ligt. Zorg ervoor dat de zeef in de wasbak staat! Of plaats de zeef boven een kom voor het wei op te vangen.

Laat het nu rustig een paar minuten uitlekken.

zelf tofu maken

Daarna kan je kiezen om te persen of niet. Wil je een zachte tofu, plaats dan geen gewicht op het stremsel. Wil je een stevige tofu leg dan een gewicht (bvb een zwaar kommetje) op de notenmelkzak. Laat een half uurtje staan.

resultaat na het persen

zelf tofu maken

een mooie stevige tofu

zelf tofu maken

Eet de tofu onmiddellijk. Lukt dit niet kan je hem bewaren voor een paar dagen in fris water, in de ijskast.

Wil je de tofu nog steviger? Voeg dan een 1/4 theelepel nigari extra toe aan het recept.

Je kan er een eigen twist aan geven door allerlei kruiden toe te voegen. Doe dit als bijna al het wei is doorgelopen. Voeg je lievelingskruiden toe en pers.

De tofu kan je ook marineren, hier deed ik dat in verse gember, tamari, dadelsiroop, teentje verse look uitgeperst en sriracha

Proberen, echt! Geniet ervan!

2 gedachten over “tofu maken

  1. Kan je me vertellen waar je de nigari hebt gekocht? Ik vind alleen maar magnesiumchloride (wat een andere benaming voor nigari is) maar dit is volgens de verpakking alleen voor uiterlijke verzorging en niet om te consumeren.

    1. Hey Bianca, het nigari zout van Ah Table in de webshop is ook om te gebruiken om tofu te bereiden. Momenteel is die jammer genoeg niet meer op voorraad bij de leverancier. Net zoals tofu nog heel moeilijk verkrijgbaar is 🙁 Ik laat sowieso op de FB pagina weten als het terug binnenkomt. Veel groetjes vanessa

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.