moederdag

als niet-mama zijn heb ik al vaak en veel nagedacht over het moederschap. En sinds we vegan zijn, is het nadenken omtrent dit thema alleen maar toegenomen. Wanneer is een vrouw een mama? Wat is moederdag?

Letterlijk genomen is een vrouw moeder, als ze één of meerder kinderen heeft. Ze heeft haar kinderen zelf gebaard. Of ze zorgt voor het kind van een andere biologische moeder en wordt ze pleegmoeder, adoptiemoeder of plusmama.

Maar naar mijn gevoel is elke vrouwelijk wezen een moeder. De betekenis is eindeloos. Want elk vrouw brengt leven op deze wereld op haar eigen manier.


Vanaf je in staat bent om iemand te verzorgen, aan te moedigen of te troosten. De dag dat je iemand eten bereidt, iemands buikje vult of jouw eten deelt. Vanaf het moment dat je iemands hart vult met warmte en geborgenheid. Wanneer je als vrouw in staat bent, dromen van een ander te voeden of waar te maken. Wanneer een vrouw schoonheid creëert, al is het artistiek of creatief. Het scheppen van een boek, schilderij, dingen die raken en emoties uitlokken. De dag dat je in staat bent om je op te offeren, te beschermen en lief te hebben, ben je moeder. Vanaf de dag dat je jezelf niet als eerste zet, ben je een mama. En blijf je ook mama.

Dus graag zet ik alle vrouwen op deze aarde in de zon. En niet enkel op komende zondag.

Eerst en vooral mijn eigen ma: “Fijne moederdag. Bedankt om me te laten worden wie ik nu ben. Bedankt om steeds achter jouw kinderen te staan. Al jouw kinderen, ook je kleinkinderen, schoonkinderen en ‘harige’ kinderen. Je gaat voor ons door het vuur en je zal steeds voor ons vechten, zeker als ons onrecht wordt aangedaan. Je zet ons steeds op de eerste plaats en dat geeft me een verdomd goed gevoel, een verdomd veilig gevoel.”

Uiteraard ook aan alle mama’s die biologisch leven gaven aan hun eigen kind, een fijne moederdag. Mensen-mama’s maar zeker ook de mama’s in de overige dierenwereld. Moeders uit het dierenrijk die zo vaak verdriet en onrecht worden aangedaan, door hun kind te vroeg te verliezen omdat het hun koudweg wordt afgepakt. Het verdriet om je baby te worden ontnomen of verliezen is ondragelijk. Vandaag is het moment om hier bij stil te staan, hoeveel geluk een moeder heeft dat haar eigen kindje kan vasthouden of bij zich hebben.

Ook een fijne moederdag aan alle mama’s die er niet meer zijn. Aan alle moeders, grootmoeders, tantes, zussen, vriendinnen,… Zij die een leegte hebben achtergelaten maar ons hart gevuld met liefde en mooie herinneringen.

Een gelukkige moederdag aan de toekomstige moeders die hun eerste kleintje verwachten. Maar ook aan de moeders die het niet kunnen worden. Die hun eigen kleintje niet zullen krijgen…

Aan alle adoptiemoeders en plusmama’s die een kind adopteerden en/of in de armen sloot van een andere moeder. Maar ook aan alle moeders die hun kind moesten afstaan door omstandigheden. Een fijne moederdag.

Aan mensenmama’s met dierenkinderen, een gelukkige moederdag.

And last but not least, aan moeder aarde, de moeder van alle moeders, een mooie moederdag toegewenst.

Want elk vrouw brengt leven op deze wereld op haar eigen manier. Liefs, Vanessa x

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.