vegan bouillabaisse recept

vegan bouillabaisse tAK a plant-based lifestyle

De tAK, vegan bouillabaisse, waarbij we in deze Franse klassieker de vis vervangen door  champignons en venkel maar toch de authentieke smaak van de traditionele vissoep behouden!

Daar het nu volop venkel en champignon seizoen is, geef ik jullie graag mijn receptje mee.

Ingrediënten:

 • 1 eetl kokosolie
 • 2 tl venkelzaadjes
 • 1 tl anijszaadjes (of vervang dit door een extra tl venkelzaadjes)
 • 1 grote rode ui, in stukjes gesneden
 • 2 tenen knoflook, gepeld en fijn gesneden
 • 1 grote venkel, grof gesneden
 • 300 gr witte champignons, in 4 gesneden
 • 500 gr zoete aardappel, in blokjes van 2x2cm gesneden
 • 250ml droge, witte vegan wijn
 • 2 blikjes gepelde tomaten (in stukjes)
 • 500ml groentebouillon
 • een goede pluk saffraan
 • 15gr arame of 2 vellen nori (in kleine stukjes gesneden)
 • 1 eetl verse tijm of 2tl gedroogde tijm
 • 1 blikje witte bonen

serveer met vegan aioli:

 • 1 cup cashews (half uurtje geweekt in warm water)
 • 3 eetl citroensap
 • 1 eetl appelazijn
 • 1/2 tl zeezout
 • 1 teentje knoflook, uitgeperst
 • 1/2 sjalot
 • 1/2 water (meer als nodig)
 • 1 tl mosterd

Plaats een grote kookpot op medium vuur. Doe een scheutje no-fish saus in de pot of smelt de kokosolie en voeg de venkel- en anijszaadjes toe en laat ze lichtjes bakken, tot hun aroma vrij komt (1 minuutje). Voeg er de ui en knoflook aan toe en laat bakken voor 5 minuten. Vervolgens voeg je de venkel, zoete aardappel en champignons aan toe en laat opnieuw een 3tal minuten meebakken. Daarna doe je er de witte wijn bij, laat pruttelen voor 5 minuten, zodat de alcohol verdampt.

Uiteindelijk voeg je er de tomaten, bouillon, saffraan, zeewier (ik gebruik steeds nori) en tijm aan toe, breng op smaak met peper en zout.

Roer alles nog eens goed door en laat het gaar sudderen op laag vuur, ongeveer 30 minuten. Roer af en toe eens om en proef van de zoete aardappel of hij gaar is. Wanneer alles zacht is en de smaken goed zitten, voeg je er nog het blikje bonen aan toe, laat nog een 5tal minuutjes doorsudderen. De vegan bouillabaisse is klaar!

Aioli: Giet de cashews af en spoel ze goed na. Doe al de ingrediënten in een blender en mix tot een stevige, romige saus. (voeg desnoods wat water toe als de saus te dik lijkt)

Serveer de vegan bouillabaisse goed warm, eventueel met wat (zuurdesem)brood en een goede klodder aioli. De bouillabaisse wordt nog lekkerder de dag nadien. Enjoy!

(voor de foto strooide ik er nog wat pompoenpitjes over, dat maakt het helemaal oktober)

vegan bouillabaisse tak a plant-based lifestyle

Zoals ik al vertelde in vorige blogs haal ik heel veel informatie uit het boek van Dr Greger, How not to Die. Sinds kort verkrijgbaar in het Nederlands, met de titel ‘Hoe overleef ik’. Daar vind je heel veel uitleg omtrent voeding.

Zijn bonen gezond?

Eén van de voedingsgroepen dat we dagelijks zouden moeten eten, zijn bonen. De consumptie van bonen wordt geassocieerd met een slanker middel en een lagere bloeddruk. Het werkt het vet weg op de buik, regelt  je bloedsuikerspiegel, insuline waardes en cholesterol. Ze zitten vol vezels, folaten (foliumzuur) en fytaten, die helpen het risico op hartaanvallen te onderdrukken, evenals depressie, en darmkanker. De phyto-oestrogenen in sojabonen zouden zelfs borstkanker helpen voorkomen maar ook een hulp zijn bij de genezing ervan.

Je zou bonen moeten eten in elke maaltijd en je zou versteld staan, hoe gemakkelijk dat is! Als het drinken van sojamelk in de ochtend, als hummus of bonenspread op de boterham tijdens de lunch of als ster in een heerlijke chili als avondmaal.

Zijn bonen uit blik gezond?

Wat ook vaak in vraag wordt gesteld is of bonen uit blik even gezond zijn. Een studie wijst uit dat dit inderdaad zo is, op één ding na: natrium. Zout wordt vaak in hoge mate toegevoegd aan bonen in blik, waardoor dit minder gezond is. Een oplossing is de bonen goed af te spoelen maar dan verlies je ook een deel van de voedingswaarde. Probeer dan ook bonen te vinden zonder zout. Het is zelf niet nodig ze af te gieten (als het gerecht het toelaat), want ook het vocht zit vol vitaminen en mineralen. De enige bonen die ik wel kook zijn linzen. Deze koken heel snel en hoef je niet te weken. Ik voeg er steeds een stukje kombu aan toe voor een betere vertering.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.