Zelf fermenteren met de fermenteerpot

Fermenteren is iets dat al eeuwen bestaat maar zit nu weer volledig in de lift. Je kan er gemakkellijk restjes mee wegwerken en bovendien is het goed voor de darmflora!

10 tips om voedselverspilling tegen te gaan

Het meeste voedsel wordt verspild bij de consument thuis: zo’n 42% van alle voedselverspilling! En dit maakt België het tweede meest voedsel verspillende land in Europa! Huishoudens verspillen jaarlijks namelijk wel 15kg/persoon aan bruikbaar eten. En dat terwijl het zo makkelijk, leuk en lekker is om voedselverspilling te voorkomen! Met deze tien tips kan jij een handje helpen!

 1. Check wat je nog in huis hebt voordat om boodschappen gaat. Vaak heb je meer dan je denkt! Voorkom dat je te veel producten in huis haalt door eerst de koelkast eens open te trekken voordat je boodschappen gaat doen.
 2. Maak een boodschappenlijstje. We weten het. De schappen van de supermarkt liggen vol verleidingen. Maar wie boodschappen doet met een lijstje op zak, doet stukken minder impulsaankopen. Schrijf dus op wat je echt nodig hebt en je zult uiteindelijk minder voedsel verspillen én ook nog een besparen op jouw budget.
 3. Meten is weten. Gebruik een maatbeker voor rijst, pasta e.d. Dit helpt je om in te schatten hoeveel je nou daadwerkelijk nodig hebt waardoor je uiteindelijk minder hoeft weg te gooien.
 4. Kijk, ruik en proef voordat je iets weggooit. Het verkeerd interpreteren van de THT (tenminste houdbaar tot)-datum op producten is een belangrijke oorzaak van voedselverspilling. De THT-datum is slechts een kwaliteitsgarantie van de producent (terwijl de TGT (te gebruiken tot)-datum wel de uiterste datum is waarop je een product kunt eten). Vertrouw dan ook op je eigen zintuigen voordat je iets weggooit.
 5. Bewaar voedsel op de juiste temperatuur. Wist je dat je bvb tomaten beter buiten de koelkast kunt bewaren? En dat 4°C de juiste temperatuur is voor de koelkast?
 6. FIFO. Oftewel: first in, first out! Maak eerst de producten op die op de kortste houdbaarheid hebben.
 7. Geef je producten een tweede bestemming door ze te conserveren. Fermenteren, inmaken, pekelen… Het klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar het is makkelijker en leuker dan je denkt! Een halve komkommer bewaar je bijvoorbeeld in een potje met azijn, water, suiker en chili peper en serveer je als frisse snack bij een rijstgerecht. Meer leren over fermenteren? Ontdek dan snel hier de Fermenteerpot
 8. Bewaar je restjes in goed afsluitbare bakjes. Eten over? Niet erg toch?! Als je het goed bewaart, kun je het later die week nog opeten. Neem het mee als lunch of verwen jezelf door een avondje lekker niet te koken.
 9. Share it! Met je vrienden, buurvrouw of oma… Je kunt vast iemand blij maken met jouw overgebleven maaltijd! Er bestaan ook verschillende apps waarop je je eten kunt aanbieden aan anderen of juist zelf eens kunt kijken wat er bij anderen over is.
 10. Maak jouw of de kippen van de buren blij met restjes. Maar wel eerst even checken wat ze mogen eten natuurlijk.

Recept om te fermenteren

De Fermenteerpot is een leuke hulp bij het fermenteren!

Laaiend enthousiast ben ik over deze handige pot. Zes weken geleden heb ik mijn eigen fermenteerpot opgevuld met rode kool die ik eerst goed had “gemasseerd”  met kruiden. Na een kwartiertje werk, heb je “zuurkool in spe”.

Ik vertel je hoe:

 1. Snijd een kool van ca. 1 kg in kwarten en verwijder de harde kern en onderkant.
 2. Rasp de stukken kool in dunne reepjes met een mandoline of snijd ze fijn met een scherp mes.
 3. Doe de kool in een mengkom en voeg zeezout en kruiden naar keuze in zijn geheel toe. Kneed de specerijen stevig door de kool. De kool laat na enkele minuten vocht los. Kneed totdat je er flink wat vocht uit kunt knijpen.
 4. Doe de gekruide kool met het vocht beetje bij beetje in de glazen weckpot. Duw het mengsel steeds goed aan totdat de kool onder zijn eigen vocht komt te staan en alle lucht er tussenuit is. Duw de deksel met het waterslot op de glazen pot.
 5. Haal het rode dopje van het waterslot en vul het buisje tot halverwege de bollen met kraanwater. Duw het dopje er weer op en steek het waterslot ongeveer een centimeter door het gat in de deksel.
 6. Laat de kool 6 tot 8 weken fermenteren op koele kamertemperatuur, buiten direct zonlicht.
 7. Haal de deksel met het waterslot van de pot en proef de zuurkool tussentijds. Gebruik een schone vork. Is de smaak nog niet naar wens? Draai de deksel met het waterslot er weer op en laat de kool verder fermenteren. Is de smaak perfect? Draai de schone deksel zonder waterslot op de pot en bewaar de zuurkool in de koelkast tot het moment waarop je hem wilt eten. Door de koude temperatuur stopt het fermentatieproces en blijft de smaak zoals je hem het lekkerst vindt.
rotpot-zuurkool_01

Fermenteren is helemaal hip! Het is een makkelijke manier om je voedsel langer te bewaren en geeft een unieke smaak aan je voedsel. Bovendien is het leuk om te doen en houdt het je spijsvertering op orde.

Er wordt vaak gezegd dat fermenteren soms risico’s inhoudt. Namelijk, als de fermentatie niet op de juiste manier wordt uitgevoerd, kunnen er ziekmakende bacteriën ontstaan. Echter bij producten die erg zuur worden zoals zuurkool is de kans op de vorming van ziekmakende bacteriën uiterst klein daar bacteriën niet groeien in een heel zure omgeving. Het is vooral belangrijk om altijd hygiënisch te werken als je thuis fermenteert. Gebruik schone materialen en was je handen goed om besmetting te voorkomen. De eenvoud van de pot maakt hem heel praktisch en proper in gebruik.

De fermenteerpot komt op 19.95 euro.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.