kamperen met 3 honden

Dit jaar (2019) gingen we een weekje kamperen met de 3 honden en hadden we ons voorgenomen nauwelijks te koken. Klopt, we gaan niet voor the easy way 🙂 We zijn dol op het zorgeloze aan kamperen. Onder het motto, in mijn caravan, ben ik superman! Maar twee vegans die willen uit eten op reis en dit met drie honden? Hoe is dat juist zorgeloos? Kan het?

Vegan in Gent

Op vrijdag planden we een uitstapje naar Gent. Het was de eerste dag van de Gentse Feesten maar gelukkig was het helemaal nog niet druk en konden we gezellig rondkuieren. Een eerste stop in Gent is voor ons traditioneel steeds bij Full Circle Coffee. We zijn redelijk latte verslaafd en daar hebben ze de beste haver-latte van de stad! Daarbovenop hebben ze ‘s morgens verse koffiekoeken van bij bakkerij Frimout! Het is ook zo dat de honden steeds welkom zijn binnen, maar door het zalige zomerweer kozen we een tafeltje op het tuinterras.

Na deze zoete zonde besloten we voor een relatief gezonde lunch bij Fitchen te gaan. Elke bowl of wrap dat ze op de kaart hebben, kan ook vegan. Heiko koos de Hot Tempeh, een wrap met tempeh, quinoa, salade mix en de Fitchen’s spicy dressing . Ik opteerde voor de Vegan Avocado Spring, eveneens een wrap met tempeh, quinoa, maar tevens met avocado, rode ui, komkommer, kerstomaatjes, babyspinazie, olijfolie en lijnzaad. Lekker!

Misschien leuk om weten, Fitchen ligt net aan de Capitole en is leuk om te combineren met een voorstelling. Ze hebben een terras aan de voorkant. Binnen is het heel ruim en je bestelt gewoon aan de toog waar je alles ziet bereiden en opscheppen.

Na de lunch trokken we centrum Gent in voor wat window shopping. Een extra voordeel aan het hebben van 3 honden is dat je niet zomaar winkels binnenstapt waardoor je best zuinig leeft. Als de zaak echter een terrasje heeft, dan is het andere koek. Zo konden we niet Oyya voorbij, een ijssalon met vegan aanbod! Een ware traktatie.

vegan ijsjes bij Oyya Gent
vegan vanille ijs voor Heiko, chocolade voor mij

Een bezoek aan Gent was een tijdje geleden, het was leuk om er nog eens te zijn! Als vegan voel je jou er steeds welkom!

Kamperen in Nederland met de honden

En dan was eindelijk het moment aangebroken om te vertrekken. We haakten de caravan aan, en reden richting Nederland. We hadden een reservatie geplaatst op Camping De Drie Morgen te Zoetermeer. Eerlijk gezegd was het de enige camping waar we welkom waren en mochten kamperen met de 3 honden.

Na veel en lang rondbellen, kregen we overal het deksel op de neus. Blijkbaar is de regel dat ze maximum twee honden toelaten per caravan of tent. Dat was wel even schrikken! Dus besloten we onmiddellijk de hele week daar te blijven en niet rond te trekken. Gelukkig ligt Zoetermeer dichtbij Den Haag en op een boogscheut van Rotterdam. De camping was netjes met mooie, ruime standplaatsen in het gras en een verharding voor de caravan. Het sanitair was gemengd, heel basic en hopeloos verouderd maar net proper genoeg voor de dagelijkse douche… De rest losten we op in ons eigen kleine badkamertje.

Charlotje fier als een gieter bij de caravan - kamperen met 3 honden
Charlotje fier als een gieter bij de caravan

Vegan in Den Haag

De eerste uitstap was een fietstocht naar Den Haag en een dagje de stad verkennen.

Uiteraard hadden we een paar culinaire stops te doen. Den Haag is vrij Vegan Friendly en we bleven niet op onze honger. De verslaving kwam weer de kop op steken, dus eerst en vooral een latte. Deze vonden we bij Lodewieck Een gezellige zaak in één van de oudste straten van Den Haag, de Denneweg. De bediening is heel vriendelijk en alles was piekfijn verzorgd. We nestelden ons op het kleine terrasje aan de straatkant.

En wat een meevaller, net aan de overzijde zit ook Saplab Slowjuice. Een kleine zaak waar je terecht kan voor verse, slowjuice sappen, smoothies, ontbijtjes en koffie. Daar we toch al wat honger kregen, namen we elk een smoothie. De dame maakt ze ultravers klaar. We konden zitten op een bankje aan de voorgevel, slurpen van pure weldaad.

De bedoeling was om het avondmaal bij Foam uit te proberen maar we hadden helemaal niet op de openingsuren gelet. Blijkbaar zijn ze open van ‘s morgens 9 uur tot 4u30 in de namiddag. Foam staat voor ‘Fresh Organic and Meat Free’ . We haasten ons om toch nog iets te kunnen proeven. Ook al was het reeds iets na 4 uur, de bediening was heel hartelijk en stelde voor om de huisgemaakte taarten te proberen.

En OMG(oodness) wat waren wij blij dat we het nog gehaald hadden! Heiko koos een citroen merengue taartje en ik had iets met pindakaas, echt overheerlijk. De kaart zag er echt veelbelovend uit en als we nog eens naar de Den Haag komen, dan wordt het zeker lunchen bij Foam! Het pand is ook heel gezellig, helder en klaar. Met de honden erbij, kozen wij uiteraard een plekje op het ruime terras aan de voorkant.

Zo moesten we wel nog op zoek naar het avondeten en kwamen terecht in Maoz Vegan. Persoonlijk waren we hierover wat ontgoocheld. Je bestelt je eten binnen aan de toog maar je moet zelf de extra’s toevoegen aan je wrap of bowl. Jammer genoeg was de bediening daar helemaal niet duidelijk in en kreeg je geen extra informatie van wat het allemaal was. Het was net alsof ze er niet echt zin in hadden en stonden maar wat te kletsen onder elkaar. Later ontdekten we online dat je eigenlijk nog kan bijvullen.

We zaten op het terras en dat lag in de volle zon en een parasol was niet aanwezig. Niet zo smakelijk en niet leuk voor de honden die het veel te warm kregen. Het smaakte dus niet echt door de omstandigheden. Ik wou ook nog even gebruik maken van het toilet maar dat hebben ze niet waardoor ze me doorverwezen naar de buren. Bleek dit een puur hamburgerrestaurant te zijn met rundspecialiteiten! Op de toiletdeuren stond ‘cows’ en ‘bulls’ Degoutant! Het koste me bovendien 50 cent…

Den Haag is wel een fijne stad. Heel mooi en kraaknet. Ook duidelijk een rijke stad, met impressionante architectuur. Geen kleine woningen met trapgevel, maar grote, statige herenhuizen. Tevens de thuishaven van de koninklijke familie en de regering. Ook de stad die het meesterwerk ‘Meisje met de Parel’ van Vermeer herbergt. Neem zeker een kijkje in het Binnenhof. Tevreden en onder de indruk fietsten we terug richting Zoetermeer.

Vegan aanbod in Zoetermeer

De dinsdag wandelden we gezellig naar centrum Zoetermeer, een kleine 8km heen en terug. Doel? Restaurant Woodstone! Trudy van The Bruges Vegan had dit aangeraden dus we waren vol vertrouwen. Charlotje zag de wandeling niet echt zitten en weigerde een poot te verzetten, dus dan komt haar human to the rescue. Gelukkig was dit maar voor een paar meter 😀

kamperen met 3 honden

Zoetermeer is een klein stadje maar het was er gezellig druk en alle terrasjes zaten overvol. We hadden dus wel heel veel geluk toen we het laatste tafeltje veroverden op het terras van Woodstone. De bediening kwam onmiddellijk aangehold met bakjes water voor de honden, dus wij waren al gewonnen 🙂

De kaart had 4 vegan opties. Heiko’s oog viel op de risotto funghi, een romige paddenstoelen risotto met verse paddenstoelen, doperwten, peterselie, rucola en walnoten. Ik ging voor de pizza bilancia volterra, een pizza waar ze het midden uit verwijderen en vullen met een lekkere salade van spinazie, appel en een rode ui-dressing, afgetopt met viooltjes en de pizza gegarneerd met geroosterde gele en rode bieten, bimi en geschaafde amandelen.

Daar de prijzen van de gerechten zo laag waren, dachten we dat het misschien kleine porties gingen zijn dus bestelden we elk nog een side salad, een gemengde salade met basilicumdressing en een portie grote, dikke olijven bij het aperitief. Dit bleek helemaal overbodig te zijn toen we werden bediend! De presentatie was echt een plaatje, de smaken zaten perfect en de porties zijn ruim!

Jammer genoeg bieden ze geen vegan dessert aan maar dit kon zeker de pret niet bederven! Woodstone is echt een aanrader. Zelfs Charlotje wandelde erna vrolijk mee naar de camping!

Vegan in Leidschendam

Op woensdag voorspelden ze heel slecht weer, maar na twee dagen intensief wandelen, was het natte weer ideaal om een (platte) rustdag in te lassen.

en dan zijn er toch nog steeds die het niet kunnen laten van werken:

Tegen de avond klaarde het toch nog op en reden we met de auto naar Leidschendam.

water en 3 windmolens op een rij, hoe Nederlandser kan het zijn?

In Leidschendam is recent een nieuwe vegan zaak, Spice Affair, geopend en waarom niet uittesten, als het slechts 5 minuten rijden is van de camping! Ik had vooraf even gepolst of er een terras was, anders werd het afhaal, maar de uiterst vriendelijke man garandeerde ons een plekje. Het restaurantje ligt op een gezellig, ingesloten pleintje. Binnen is er nauwelijks zitplaats en ook het terras is klein, dus doelen ze volgens ons meer op meeneemgerechten. Niettegenstaande werden we met open armen ontvangen. Alles op de kaart is 100% plantaardig, dus was er keuzestress 🙂

Als starter bij ons drankje bestelden we, om te delen, de Satay, dit zijn 3 sticks, seitan saté met zelfgemaakte pindasaus, knapperige ui en cassave chips. En ook de crunchy potato wedges. Als je ooit Spice Affair probeert, bestel zeker de saté’s, zo lekker!

Als hoofdgerecht koos Heiko, Spicy Unchicken Masala, een curry bowl met vegan kippestukjes en de superhete peper, madame jeanette. En dat het heet was, hij zal het geweten hebben! Dit is een gerecht voor echte daredevils en mensen die al wat pikant gewoon zijn! Ik had dit gerecht nooit kunnen eten. Ik koos dan ook maar veilig voor de curry bowl Palak Tofu, een curry met vers geblancheerde spinazie en gebakken tofu met tomaten, kaneelstokjes en zwarte kardemom. Heel lekker maar toch ook best pittig.

De curry bowls komen steeds met witte rijst, dahl en raita. De presentatie van de hoofdgerechten zag er niet uit maar op de smaak was niets aan te merken!

Omdat het wat frisser werd, besloten we een dessertje mee te pakken. Het werd een stukje worteltaart en een cupcake, misschien was dit het minst van wat Spice Affair te bieden heeft maar het heeft toch gesmaakt. Ooit in de buurt, dan moet je deze zaak zeker proberen!

Vegan in Rotterdam

De donderdag begon alweer regenachtig en koud maar we besloten toch naar Rotterdam te gaan. En we hadden geluk, eenmaal aangekomen, klaarde het mooi op en hadden we een fijne, zonnige dag. We besloten alvast de dag goed te starten met een stevig ontbijtje. De uitgelezen plek hiervoor is Veggie vegan coffee house. Een Braziliaans koffiehuis met een 100% Vegan kaart. We opteerden voor de brunch. Een proeverij van het volledige menu inclusief drankje.

Aan de voorkant is een klein maar uiterst gezellig terrasje. Binnenin is het vrij ruim en heel huiselijk ingericht. De dame is Braziliaanse en heerlijk ontwapenend en vriendelijk. Ook de honden waren onmiddellijk welkom.

Heiko en ik kregen elk een muffin, een chocolade cupcake, twee tosti’s, twee vegan kaasballetjes, een hartig taartje en een bosbessensmoothie. We hadden er elk een latte bij.

Veggie was een heel aangename ervaring! Na dit heerlijke ontbijt was het tijd om Rotterdam te verkennen. We wandelden die dag 17km.

Met zoveel km’s in de benen hadden we een ijsje van bij Ben & Jerry’s best verdiend. Ze hebben de 4 vegan smaken in het aanbod. Heiko tevreden met zijn chunky monkey, ik blij met de Chocolate Fudge Brownie!

Eentje al lang op de vegan restaurant verlanglijst was Gare Du Nord. We hadden gezien dat je buiten kan eten, maar de dame van de bediening stond er die avond, samen met de chefkok, alleen voor en het bleek op de koop toe volzet, dus er kon uitzonderlijk niet buiten gegeten worden. Daar honden binnen niet toegelaten zijn en we ook niet hadden gereserveerd, zagen we het etentje al in t water vallen. Maar, alweer ‘lady luck’ aan ons zijde, voor ons wilden ze een uitzondering maken! Waarvoor onze eeuwige dank! Want wat hebben wij goed gevaren die avond!

De volledige keuken is vegan en alle ingrediënten biologisch. ‘s Avonds werken zij steeds met een menu dat regelmatig wisselt. Onderstaand de gerechten waar wij mochten van genieten:

De keuken is heel verfijnd en divers aan smaken. De presentatie origineel en creatief. De bediening een topper! We loved it so much!

Rotterdam was een leuke ervaring maar we hebben nog maar een klein deeltje van de stad gezien. Het is duidelijk een hippe, dynamische wereldstad, voortdurend in beweging. We komen zeker terug want hebben nog veel te ontdekken!

En zo werd het vrijdag. Het weer zat volledig tegen, stormachtig en veel regen. Dat werd opnieuw een dagje gezellig niets doen. We kropen allemaal samen op de bank en aten s avonds een lekkere ‘caravanmade’ pasta. Zorgeloos kamperen met 3 honden dus!

Vegan in Scheveningen

Als we reizen, gaan we meestal naar plaatsen waar water is. We waren al een week in Nederland en we hadden de zee nog niet gezien! Meer dan tijd voor een tripje naar Scheveningen. Deze levendige badplaats is trouwens een stadsdeel van Den Haag.

De honden mogen niet op het strand maar er ligt wel een verhard pad op het strand waar ze zijn toegelaten, mist aangelijnd. Dit maakte de wandeling wel aangenaam. Scheveningen is duidelijk een stad om te flaneren, met het ene strandpaviljoen naast het andere, en elk terras overvol. Voor ons al iets te mondain en te druk. Wel toegeven dat er vrij veel vegan opties waren, op elke kaart zagen we wel een gerechtje staan.

Het parkeren is er extreem duur (3,20 euro/uur) dus na een tweetal uur hielden we het voor bekeken. Niet de zee-ervaring en badplaats waar we op hadden gehoopt.

En zo zat het weekje kamperen met de 3 honden erop! Daar het uitstapje naar zee wat tegengevallen was, besloten we nog te stoppen in Retranchement. Daar hebben we al een paar keer gekampeerd op camping De Wachtsluis. We waagden het erop dat de 3 honden welkom zouden zijn en dat er plaats was. Na een belletje was het geklonken, de lieve eigenaars, Luc en Hanneke, kenden ons nog van vorig jaar en vertelden ons aan de telefoon dat het een plezier zou zijn ons terug te zien.

Wat waren we blij, want de camping is een waar paradijs! Uitermate verzorgd met volledig vernieuwd sanitair. Luc en Hanneke zijn de max en je wordt steeds heel enthousiast onthaald. De sfeer is er heel relax en gezellig, de standplaatsen ruim op een mooi verzorg grastapijt. Stap je van de camping dan sta je midden in natuurgebied Het Zwin en kijk je uit over onze geliefde Noordzee. Je wandelt er gemakkelijk over het strand tot in Cadzand. Extra groot pluspunt, de honden zijn toegelaten op het strand ook tijdens het hoogseizoen!

Zo hebben we de vakantie afgesloten in stijl en met volle teugen genoten van elk moment.

Het kamperen met 3 honden was gemakkelijker dan verwacht. Het leek alsof het ze al jaren deden! Misschien hadden ze gewoon ook heel veel zin in het zorgeloos zijn?

Wat ons vooral verrast heeft, is dat het als vegan helemaal niet moeilijk is om lekker uit te eten. Wat een jaar of 3 geleden tot stress had geleid, is veganistisch eten nu (bijna) de normaalste zaak van de wereld. Zelfs in kleinere steden kan je terecht en word je met open armen ontvangen. Je merkt duidelijk dat er meer en meer bewustwording is. We hebben ons op reis geen enkele keer buitenbeentjes gevoeld en we hadden echt die zorgeloze vakantie waar we op hoopten! Het kan dus!

Hopelijk hadden jullie ook een leuke vakantie of een zorgeloze tijd tijdens de zomermaanden? Tips van campings waar je kan kamperen met 3 honden zijn steeds welkom. Ervaren jullie ook de ommezwaai in het dagelijks leven, dat vegan zijn niet langer ‘weird’ is? Laat gerust even weten hoe jullie dit ondervinden!

Ondertussen zijn we al terug een dikke week aan het werk en is de webshop weer volop draaiende! Heel veel liefs, Heiko & Vanessa, Momo, Charlotje en Esmée x

4 gedachten over “kamperen met 3 honden

  1. Heel leuk verslag met mooie foto’s. Krijg er honger van 😉
    Dank ook voor de vermelding!

    1. 😀 dank je wel! Met plezier, we waren heel blij met de tip!

  2. Superleuk verlof en lekker gegeten

    1. Dat was het zeker, voor herhaling vatbaar 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.