Hoe veganisme uit te leggen aan kinderen

Onlangs nam Soraya van Babysits contact met me op met de vraag of er een mogelijkheid was voor een samenwerking. Babysits is een online oppas-platform dat een groot netwerk van meer dan 3.5 miljoen actieve ouders en oppassen heeft opgebouwd in meer dan 45 landen. Bij Babysits zijn ze altijd op zoek naar manieren om milieubewuste bronnen voor hun community te creëren. Veganistisch zijn en kinderen hebben, lijkt vaak moeilijk te combineren. Toen ze voorstelde een gastblog te schrijven voor tAK | a plant-based lifestyle over ‘Hoe Veganisme uit te leggen aan kinderen’, was ik uiteraard gewonnen voor het idee!

Heiko en ik hebben zelf geen kinderen en vaak worden we daarmee geconfronteerd als we zeggen dat we veganistisch leven. Een vraag die ons vaak gesteld wordt, is: “Jullie hebben dan waarschijnlijk geen kinderen?” Een vegan leefstijl lijkt moeilijk haalbaar voor ouders en ik vond het dan ook fantastisch dat Soraya hierover een blog wou aanreiken. Ik hoop dat jullie hier ideeën uit putten en op een speelse maar toch educatieve manier dit kunnen overbrengen aan jullie kinderen. Wijzelf hebben ook al van kinderen de vraag gehad waarom we geen vlees of kaas eten en dan wisten we ook niet goed hoe dit op een eenvoudige manier uit te leggen. Daarom zijn we ook voor onszelf heel blij met deze informatie.

Lees je even mee?

Misschien voed jij je kinderen wel veganistisch op of wil je ze zelf de keus geven of zij dierlijke producten willen eten of niet. Daarbij is het wel handig dat je de kinderen duidelijk uitlegt wat een veganistische levensstijl nu eigenlijk inhoudt. Als je veganisme uit gaat leggen aan kinderen wil je het natuurlijk zo makkelijk mogelijk houden. Lees vooral verder hoe je dit het beste kunt doen!

Hoe leg je uit wat veganisme is aan kinderen?

Veganisme is een levensstijl waarbij wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden. Als je dit echter op deze manier verteld aan kinderen dan snappen zij hier natuurlijk niks van. Houd het daarom dan ook bij de basics en geef duidelijke voorbeelden. Je kunt bijvoorbeeld het volgende zeggen:

“Als je veganistisch bent, eet of gebruik je geen dierlijke producten. Dit zijn producten die afkomstig zijn van een dier. Melk & kaas komen van de koe, leren schoenen komen van bijvoorbeeld een rund of varken, eieren van de kip en honing van de bijen. Veganisten eten ook geen vlees en vis.”

We kunnen ons voorstellen dat je de kinderen niet in alle geuren en kleuren wilt vertellen over hoe die hamburger of dat pak melk in de supermarkt is gekomen. Toch is het belangrijk om hen uit te leggen dat vlees & vis dode dieren zijn. Je kunt het op de volgende manier uitleggen:

“Veganisten eten geen vlees en vis, omdat deze afkomstig zijn van dieren. Een kippenpootje is bijvoorbeeld een kippetje die je opeet, en een stukje zalm is een vis geweest die in de zee heeft gezwommen.”

Door duidelijke voorbeelden te geven snappen de kinderen dat het dier gekoppeld is aan het stuk vlees of vis en kunnen zij zelf het sommetje afmaken dat de dieren hiervoor moeten zijn geslacht voordat je ze kan opeten. Je kunt altijd het volgende er nog aan toevoegen, mocht je het duidelijker willen uitleggen:

“Voordat de stukjes vlees en vis in de supermarkt liggen en mensen deze kunnen opeten, moeten de dieren eerst worden geslacht. Hierbij gaan de dieren dood en daarna kunnen mensen de dieren opeten.”

Waarom mensen veganisten zijn

Als je uitgelegd hebt dat veganisten geen dierlijke producten eten en gebruiken, krijg je hoogstwaarschijnlijk de vraag waarom dan niet. Voor elke veganist is hier natuurlijk een andere reden voor.

Je kunt aan de kinderen uitleggen dat veel mensen een andere reden hebben om veganistisch te zijn. De belangrijkste reden voor mensen om geen dierlijke producten meer te eten en gebruiken kun je uitleggen via de volgende infographic:

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babysits. Babysits is een online babysit platform die het voor ouders en babysitters gemakkelijk maakt om met elkaar in contact te komen. Hiernaast geeft Babysits om de toekomst van de kinderen. Door middel van vele DIYs wilt Babysits de kinderen op een speelse manier onderwijzen over klimaatverandering.

Vond je deze blog interessant, aarzel niet om hem te delen! In onze webshop vind je ook lekkere, plantaardige producten voor jong en oud, wat de zoektocht vast eenvoudiger maakt! Zijn jullie veganistische ouders? En hoe gaan jullie daarmee om? Laat gerust een reactie of jouw ervaringen na bij ‘reacties’ hieronder. Tips kunnen steeds voor andere ouders een grote hulp zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.