In mijn vorig blogje had ik het over hoe “scary” en ongezond de voedselindustrie wel is. Dat we beter kiezen voor onbewerkte voeding, dat (liefst) geheel plantaardig is. Als we ook nog eens weten dat de kwaliteit van maaltijden op het werk of de schoolkeuken ook veel te wensen overlaat, is het leuk te overwegen om zelf een lunch te maken voor jezelf, partner en/of de kinderen. Als de stress nu instant begint toe te slaan van hoe en wat 🙂 dan zijn deze tips misschien een welkome hulp? Het vraagt vast meer werk om te voorzien in een dagelijkse, gezonde, “plant strong” maaltijd-on-the-go, maar met een beetje voorbereiding, planning en een regelmatige rotatie van lekkere, eenvoudige receptjes zijn we al goed op weg.
Hier volgt de strategie:
Plan in het weekend de receptuur voor een ganse week aan lunches. Denk aan volkorenboterhammen of wraps met hummus of vegan spreads, soepen, stoofpotjes, pasta’s, rijk gevulde salades met granen en bonen. Laat ze wekelijks terugkomen voor voldoende variatie. Doe hiervoor de nodige boodschappen zodat je alles al in huis hebt.
Bereid de avond voordien zoveel mogelijk voor, zoals het vullen van herbruikbare waterflessen, groenten en fruit snijden, soep uit de diepvries halen… Dit lijkt misschien niet veel maar het bespaart toch veel tijd en zo hou je alles onder controle op een hectische ochtend.
Koken in grote hoeveelheden is een aanrader. Maak grote hoeveelheden hummus, gegrilde tofu, soep, zelfgebakken koekjes en snacks en wees alles en iedereen te snel af 🙂
Zorg steeds voor verse groentjes en fruit bij elke lunch. Vb een appel in stukjes, een sappige peer, wortel- en selderreepjes… Als je telkens iets vers en rauw voorziet, voorzie je voor jezelf en de kinderen een gezond voedingspatroon.
Voel je zeker niet ambetant of beschaamd als je toch af en toe eens terugvalt of rekent op iets reeds klaargemaakt uit de winkel. Af en toe een “plantaardig alternatief voor yoghurt” (lekker kort en bondig), crackers of gedroogd, ongezoet fruit in de lunchbox is juist een leuk extraatje en tijdbesparend.
Om alles nog leuker te maken gaan we ook “all the way” wat betreft verpakken.
Toppertje in het bento gamma is het Franse monbento!
Heel hip, sterk en praktisch zijn de roestvrij stalen bento boxen. Ze zijn te verkrijgen in het rond, rechthoekig, klein of extra groot, of zelfs met 3 verdiepingen. Een extra-eco bento is van bamboe en maïs. Je hoort het, voor elk wat wils. Bij tAK hebben we de handige ecolunchbox three-in-one giant en round, kleine pods voor fruit of snacks.
Om een snelle, kleinere hap te verpakken hebben we een leuk alternatief voor het aluminium- , vershoudfolie of de plastic sandwich-zakjes. De Boc’n’Roll is een herbruikbare, wasbare wrap. Door de extra grote velcro kan je die gemakkelijk aanpassen naargelang grootte of vorm van hetgeen je wil inpakken. Eenmaal je lunch uitgepakt, kan je hem daarnaast ook gebruiken als placemat.
Heel handig ook, zijn deze lunchtassen Eat’n’Out. Premium. Je stopt er zowat alles in, van je brooddoos, drankflesje, snack tot bestek en is daarnaast ook weer perfect te gebruiken als placemat. Eenmaal alles opgegeten, pakt deze lichte tas weinig of geen plaats in. tAK heeft ze in het blauw, paars, groen en zwart. Daarnaast hebben we ook de Eat’n’Out Mini, het kleinere broertje, in trendy ECO kleuren.
Denk eraan om steeds voldoende, fris drinkwater mee te hebben of te geven. Heel handig zijn de drinkflessen van monbento.
Aan de allerkleinsten hebben we natuurlijk ook gedacht. Vaak zijn baby- of kleuterflesjes gemaakt van harde plastic, niet gezond en helemaal niet goed voor de planeet. Wij hebben de roestvrij stalen babyflesjes van Kleen Kanteen. Geeft geen smaak af en is BPA-, en andere giftige stoffen-vrij. Het zandlopermodel van de fles is ontworpen voor kinderhandjes en de wijde mond zorgt ervoor dat de fles gemakkelijk schoon te maken is. De medisch goedgekeurde siliconen traag-vloeiende speen is ideaal voor kinderen van 0 tot 6 maand.
Voor de koudere dagen hebben we ook thermosflessen. De smalle voor warme dranken of soep en deze met een wijdere opening voor het warm houden van een heerlijke, warme maaltijd. Of misschien is een lekkere, koude smoothie ook hierin een optie.
En als kers op de taart: een klein briefje van mama of papa terugvinden in de lunchbox tovert vast en zeker een glimlach op elk gezichtje.
Leuk weetje: Bento betekent eigenlijk in het Japans ‘lunchbox’ en staat daar eigenlijk een beetje symbool om de lunch zo aantrekkelijk mogelijk te maken. voor sommige ouders is het een ware competitie geworden om hun kinderen een verrassende, lekkere, gezonde BENTO mee naar school te geven. Een paar ideetjes:
Voor je het weet, is dit een dagelijks uitdaging die veel voldoening geeft! Veel plezier.
Die drinkflessen en lunchboxen zien er echt veel te leuk uit!
😀 Hey Sara, ja he? I like them too <3